Hoofd kantoor werkplaats - The Soldiers of General Maczek

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hoofd kantoor werkplaats

Op 6 april, werd de divisie weer onderdeel van het 2e Canadese Legerkorps, wat op dat ogenblik vocht op de noord oever van de Rijn, (bij Emmerich). De sector aan de Maas werd overgedragen aan de buren en de divisie maakte zich gereed voor de verplaatsing op de volgende dag, naar het concentratiegebied tussen Goor, Neede, Borculo en Lochem welke in 18 uur werd bereikt.
Er werden in oorsprong twee gevechtsgroepen gevormd:
  • Gevechtsgroep 1 ( GG1; GGcavalerie); co: kolonel A.Grudzinski: 10e Regiment Dragonders, 10e Regiment Jagers te Paard, m.u.v. een eskadron, 1e regiment Anti-Tank Artillerie: 3e eskadron, regiment Gemotoriseerde Artillerie: 2 eskadrons. Doel: Coevorden overnemen van het 1e SAS: Belgisch parachutistenregiment, daarna verkennen in richting Emmen.
  • Gevechtsgroep 2 (GG2, GGjagers) co: kolonel K. Complak: Bataljon Jagers van Podhale, 10e Regiment Jagers te Paard: 2e eskadron, 1e regiment Gemotoriseerde Artillerie: 2e batterij, 10e en 11e compagnie genie met Brugpeleton genie Doel: vanuit Diepenheim, het veroveren van een bruggenhoofd aan het Twentekanaal bij Goor, daarna verkennen in noordelijke richting.

Een gedetailleerd verslag over de dan gevoerde strijd gaat te ver om dat hier te vermelden. Uiteindelijk zal de samenstelling van de gevechtsgroepen regelmatig worden gewijzigd alsook het uiteindelijke doel van de divisie. Dit lag eerst op Emden en werd op 16 april verlegd naar Wilhelmshaven. Het door de divisie bevrijde gebied in noordoost Nederland had als oostgrens de grens met Duitsland, en als westgrens de lijn Goor, Nijverdal, Coevorden, Westerbork, Gieten, Veendam, tot de Dollard, onder Delfzijl. Tussen 8 en 10 april werden door GG2 bevrijd: Goor, Enter, Nijverdal, Wierden en ook Marienberg, Kloosterhaar, Balderhaar, Hardenberg. Als Coevorden op 9 april is overgenomen door GG1 wordt Emmen op 10 april bevrijd. In tussentijd zal het 10e Regiment Jagers te Paard op 10 april Westerbork en 11 april Odoorn bevrijden. De Dragonders bevrijdden in de periode 11 tot 13 april Borger, Buinen, Gassselte, Gieten. Terwijl in dezelfde periode Veendam en Muntendam werden bevrijd. De GG2 zal rond 11 april Ter Apel, Musselkanaal, Mussel en Stadskanaal bevrijden.

Op 11 april begon de Genie met de bruggenbouw bij Haren als voorbereiding voor de oversteek naar Duitsland. Als op 13-14 april de brug gereed is gaan de eerste gevechtsafdelingen in de richting van het Küstenkanaal. Op 12 april vertrok een gevechtsgroep van 8e Regiment Jagers van Brabant, 2e Pantserregiment en 1e SAS vanuit Bourtange met als doel de bruggen bij Weener en Rhede te veroveren, en werd tegengehouden bij Vlagtwedde. Tussen 12 en 15 april zijn Bourtange, Vlagtwedde bevrijd door GG1; Wedde Blijham Winschoten door GG2. Tussen 13 en 15 april zuiverde het 10e Regiment Bereden Jagers de driehoek Ter Apel - Haren - Bourtange Het Bataljon Jagers van Podhale was op 13 april bij Onstwedde, Alteveer, Nieuwe Pekela; op 14 april bij Oude Pekela en Veendam, later zullen Muntendam, Noordbroek, Siddeburen, Oudewagen, Wagenborgen, Meede, Westerlee Heiligerlee, Midwolda, Oostwold en op 16 april Woldendorp worden bevrijd; tussen 15-17 april Nieuwolda, Noordhoek en Siddeburen, waarna de Dollard werd bereikt. De verkenningsgroep van GGjagers meldde op 15 april, 18.52 dat de Noordzee was bereikt aan de Dollard, op 4 km van de Duitse grens. Op 18 april namen de Canadezen de stellingen over van de GGjagers, die via Ter Wisch, Haren, Lathen naar regio Dörpen verhuizden. Op 16-18 april veroverden de Dragonders samen met GG1 Heede, Borsum en Rhede (Duitsland).


 
Commando Afdeling HerstelwerkplaatsVanTot
Majoor Bressel Zygmunt01-10-194329-10-1943
Majoor Wąsowicz Michał30-10-194331-08-1945
Majoor Kaszubowski Jan01-09-194500-00-0000Comand Workshop Offices
Hoofd Kantoor Werkplaats
Dowództwo Oddzialy Warsztatowych
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu