Genie compagnie park - The Soldiers of General Maczek

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Genie compagnie park

Ze vochten ,,Voor Uwe en onze vrijheid''.
Voor het grootste gedeelte van 19e en begin van de 20e eeuw was vorige deel en onder het bewind van drie rijken: Pruisen, Oostenrijk en Rusland. Om de strijd tegen de bezetting voort te zetten, gingen de Polen in ballingschap. Velen kwamen in dienst van de strijdkrachten van de andere landen, die tegen dezelfde vijand voor vrijheid vochten om het motto: ,,Voor Uwe en onze vrijheid". In oktober 1949 staat het Poolse leger de strijd tegen Duitsland en Rusland. Alle militairen en regering weten uit naar het westen om daar de strijd voort te zetten tegen de gezellige variant onder het bekende motto: ,,Voor Uwe en onze vrijheid". De woorden van generaal Stanislaw Maczek ,dat een Poolse soldaat vecht voor de vrijheid van vele volkeren, maar het sterft alleen voor Polen.

Na de Eerste Wereldoorlog kregen de Polen in 1918 van de Volkenbond hun grond terug en werd de Republiek Polen opgericht om te gaan functioneren als bufferstaat tussen Rusland en Duitsland. Het nationale embleem van Polen werd opnieuw de “Witte gekroonde adelaar”. Na 1918 begonnen de Polen aan de wederopbouw van hun land en er ontstond zelfs enige welvaart, echter donkere wolken pakten zich samen boven Europa. Het nationaal-socialistische Hitler-regiem begon zich te bewapenen en er kwamen steeds meer dreigende berichten uit Duitsland. Polen wilde niet achterblijven en begon het leger te versterken.

Op 1 september 1939 viel Duitsland tegelijkertijd vanuit het westen, het noorden en het zuiden Polen binnenviel. Het Duitse leger was oppermachtig, omdat er op grote schaal tanks werden ingezet en daarop had het Poolse leger geen antwoord. In hoog tempo rukten de aanvallers Polen binnen en de beloofde hulp van bondgenoten Frankrijk en Engeland bleef uit. Op 3 september verklaarden zij Duitsland wel de oorlog, maar gingen niet tot actie over.  Tot overmaat van ramp vielen op 17 september 1939 vanuit het oosten de Russen Polen binnen en bezetten het oostelijk gedeelte ervan. Er werd niet gecapituleerd! Het Poolse leger staakte de strijd en alle militairen en de regering weken uit naar het westen om daar de strijd voort te zetten tegen de gezamenlijke vijand onder de bekende motto: “Voor uw en onze vrijheid”. Veel Poolse soldaten waren o.a. in Hongarije en Roemenië geïnterneerd. Via allerlei ingewikkelde wegen konden ze toch in Frankrijk komen, alwaar ze in dienst kwamen van de Franse regering. Uiteindelijk vielen de Duitsers in 1940 ook Frankrijk binnen, het Franse leger trok zich terug en kort daarna capituleerde Frankrijk. De Polen moesten opnieuw vluchten.

Niet alleen het landleger wist uit Polen weg te komen en via Frankrijk naar Engeland te gaan, ook de Poolse marine is in 1939 in zijn geheel uit Polen vertrokken. Veilig aangekomen in Engeland werd de Poolse vloot opgenomen in de geallieerde strijdkrachten. Ook de Poolse vliegers waren, nadat zij in Polen tegen de Duitsers gevochten hadden, gevlucht naar Frankrijk. Daar hebben zij in Franse dienst deelgenomen aan de strijd tegen de Duitsers. Toen Frankrijk op 17 juni 1940 capituleerde, zijn ook zij naar Engeland vertrokken. Zeer snel nadat ze daar aankwamen, gingen ze de lucht weer in, nu met Engelse vliegtuigen in de “Battle of Britain”, de eerste grote Duitse aanval op Engeland, die met de grootste moeite werd weerstaan en waar de Polen een grote bijdrage aan hebben geleverd.

Alle Polen die naar Engeland waren gekomen, werden in Schotland geconcentreerd. Daar zijn ook nog vele emigranten uit Noord- en ZuidAmerika bijgekomen. De Poolse strijdkrachten waren georganiseerd onder toezicht van de Poolse regering in ballingschap onder bevel van generaal Wladyslaw Sikorski. Polen hebben o.a. in Noorwegen. bij bijv. Narvik, Noord Afrika, Frankrijk, België, Nederland en in Italië bij bijv. Monte Casino gevochten. De Poolse marine vocht doeltreffend op de Atlantische Oceaan, Noordzee en Middellandse Zee.  Vele Polen namen deel aan ondergrondse verzetsorganisaties in het bezette vaderland.
Generaal Stanislaw Maczek had als grootste ideaal een vrij en zelfstandig Polen, zoals dit van 1918 tot 1939 bestond. Om dit te bereiken waagde hij zijn leven en dat van zijn manschappen. ‘Door onze inspanningen zal Polen herrijzen en leven’ zo hield hij in 1944 zijn Eerste Poolse Pantserdivisie voor.  De naoorlogse status van Polen bevredigde hem nochtans niet. Gelukkig belooft de geschiedenis altijd een verdergaand verloop te hebben.

Krystyna Stopa

 

  
Commando Genie Park CompagnieVanTot
???Engineering Park Company
Genie Park Compagnie
Kompania Parkowa SaperówJozef Treszka
*Burkut(PL)
01-12-1906
† Sellingen(NL)
21-04-1945


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu